Ideeën voor De Gordyk oan set

Dit project heeft een bedrag van €200.000

Zwembad De Delte - Nieuw pierenbad

28-10-2022  •  8 reacties  •  jjansma  •  De Gordyk oan set

Na drie jaar ‘het hoofd boven water houden’ willen we ‘De Delte’ weer aantrekkelijker maken voor gezinnen, o.a. met een nieuw badje voor de peuters. Door de kinderen al op jonge leeftijd  meer kennis te laten maken met het zwembad, hopen we dat ze op oudere leeftijd ook vaker terug zullen komen met vriendjes en vriendinnetjes. 

Omschrijving:  

De bedoeling is om een nieuw pierenbadje aan te leggen in de hoek van de grasweide, naast de toren. Het huidige pierenbadje ligt in een uithoek, waardoor dit niet fijn is voor ouders en toezicht. Daarnaast vergt het oude bad ook veel onderhoud.  

De Delte wil er een gezellige plek van maken voor gezinnen met baby’s en peuters. Centraal staat het pierenbadje met daar omheen bestrating en parasols. Verder zal genoeg plek komen voor bankjes, ligbedden en/of ruimte om een handdoekje uit te leggen. Rondom zal een afsluitbaar hek komen, zodat de kinderen er niet op eigen initiatief er vandoor kunnen gaan. 

Planning:  

Wanneer we genoeg stemmen opgehaald hebben, dan zullen we eerst een definitieve uitwerking met één van de leveranciers maken. De meest aantrekkelijke oplossing zal gekozen worden. Kleine voorbereidingen kunnen gedurende het seizoen getroffen worden en er kan een globale planning gemaakt worden.  

De realisatie zal ná het zwemseizoen (vanaf oktober) plaatsvinden. Graafwerk zal meteen opgestart moeten worden, om daarna de betonnen fundering en technische aansluitingen te maken.  Vervolgens zal het pierenbadje geïnstalleerd moeten worden om daarna bestrating, zonwering en het hekwerk te plaatsen. 

Mocht het ingediende plan m.b.t. de realisatie van een glijbaan ook doorgaan, dan nemen we dit uiteraard in één keer mee.  

€50.000

Beweegroute Gorredijk

09-12-2022  •  4 reacties  •  Geerte Kwant  •  De Gordyk oan set

Doel van de Beweegroute:

Mensen te motiveren/activeren/uitdagen om meer te gaan bewegen in de buitenlucht.

Door de Beweegroute wordt een positieve impuls gegeven aan de gezondheid en de sociale contacten. 

Voor wie is het bedoeld:

Voor alle inwoners van Gorredijk e.o. die heel graag willen bewegen!

Omschrijving:

Met de Beweegroute proberen wij jou uit te dagen om een toestel te proberen door er over heen te lopen, te zwaaien of te klimmen. Op deze manier proberen we iedereen te stimuleren om meer te bewegen in de omgeving, over diverse ondergronden en dicht bij huis.

De Beweegroute is geschikt voor diverse organisaties en gebruikers:

- Sportverenigingen kunnen gebruik maken van de Beweegroute om vervangend aanbod te bieden tijdens de zomer- en winterstop van plaatselijke activiteiten.

- (begeleide) Sportgroepen kunnen gebruik maken van de Beweegroute en om op deze manier alle spiergroepen te kunnen trainen.

- Mensen die niet zijn aangesloten bij een vereniging of organisatie maar wel graag sporten.

- De Beweegroute is ook voor inwoners die een laagdrempelige sportlocatie zoeken.

De Beweegroute heeft een herkenbare en uitgestippelde route met diverse sport- en speelaanleidingen voor jong en oud, voor de beginnende tot gevorderde sporter. De onderdelen staan verspreid over de route waarbij enkele attributen het gebruik wordt uitgelegd middels een informatiebord.

De Beweegroute maakt buiten bewegen makkelijker, de elementen op de route zorgen voor beweegstimulans, de Beweegroute combineert ontmoeten en bewegen, geschikt voor jong en oud waarbij diverse spiergroepen beweegniveaus worden uitgedaagd.

Een Beweegroute draagt niet alleen bij aan vitaliteit en zelfredzaamheid maar ook aan een levendige openbare ruimte waarbij bewoners zich betrokken voelen. Naast fysieke voordelen kan de Beweegroute bovendien sociale contacten vergroten. Samen sportieve dingen doen is immers veel leuker!

Zeker is er draagvlak. Dit is gebleken uit het aantal positieve stemmers tijdens de eerste stemronde.

Op de post op sociale media zijn diverse positieve reacties binnen gekomen. Bij veel inwoners van Gorredijk hebben we positieve feedback gekregen. Gezondheid heeft een prominente plaats ingenomen van de inwoners van Gorredijk e.o. die ook willen investeren in hun gezondheid.

Activiteitenprogramma

Als de Beweegroute is geplaatst, is het ook zaak om daar actief gebruik van te maken. Daarom zullen we enkele sport- en beweegorganisaties en sportverenigingen vragen om gebruik te maken van de route maar ook extra aanbod op te zetten, speciaal om de mogelijkheden van de beweegroute bekend te maken. Voor deze extra uren zal een vergoeding beschikbaar zijn voor de organisaties en verenigingen die hier aan mee willen werken. Er zullen verdeeld over een jaar meerdere programma’s starten.

Begroot bedrag: €50.000

€50.000

De Groene Long, een mooier en aantrekkelijker park

11-12-2022  •  10 reacties  •  Park De Wiken ("Groene Long")  •  De Gordyk oan set

Doel van ons idee

Het park de Groene Long willen we mooier, groener en aangenamer maken. Door bomen en struiken te planten. Door fleur en kleur van bloemen en vlinders. Door de straten en huizen om het park aan het oog te onttrekken. Door een rondgaande wandelroute te maken, met banken en picknicktafels op beschutte plekken. Zo wordt het park een plaats waar je graag bent en elkaar ontmoet. Waar het voor jong en oud fijn toeven is.

Betekenis van het park

Parken worden aangelegd om mensen in hun woonplaats ontspanning en plezier te bieden in een prettige, groene omgeving. Dit geldt ook voor de Groene Long. Nu Gorredijk zich verder uitbreidt met nieuwe woonwijken, neemt de betekenis van het park als gemeenschappelijke ruimte voor ontspanning en ontmoeting nog verder toe.

Verbetering van het park

Er zijn goede mogelijkheden om het park aantrekkelijker te maken voor mens en natuur

  • Bomen en struiken De beleving van het park als een groengebied zou zeer gebaat zijn bij een visuele afscherming van de omringende straten en woningen. Dit kan worden bereikt door bomen en struiken te planten en op enkele plaatsen aan de rand aarden wallen met beplanting aan te brengen. De afbeeldingen 4 en 5 illustreren dit (zie bijgesloten document)
  • Wandelroute De beleving van het park als een groengebied zou zeer gebaat zijn bij een visuele afscherming van de omringende straten en woningen. Dit kan worden bereikt door bomen en struiken Voor recreatieve activiteit en sociale ontmoeting is het park nu niet optimaal. Met het huidige padenstelsel is het niet mogelijk een rondwandeling te maken. Steeds beland je op het centrale fietspad of een aangrenzende straat. Het fietspad wordt intensief bereden, door het gebruik van de elektrische fiets vaak met hoge snelheden. Ook bromfietsers, die het fietspad illegaal berijden, zijn storend en onveilig voor wandelaars. Al of niet met kinderwagen, rollator, wandelstok of aangelijnde hond voelen zij zich hier niet op hun gemak. Onze oplossing: de aanleg van een (verhard) pad voor een landschappelijk afwisselende rondwandeling. Met rustpunten in de vorm van enige banken en picknicktafels op beschutte plekken, en ook geschikt voor mensen met een rollator.  
  • Gezondheid Bewegen en ontspanning in een groene omgeving is goed voor de gezondheid.  
  • Educatie Het park biedt straks, als ons plan is uitgevoerd, nog meer de gelegenheid om in de nabijheid van de woon om geving te genieten van de natuur. Kinderen komen er spelenderwijs in aanraking met de flora en fauna. Bewegend leren, wat ondersteund zou kunnen worden door naambordjes bij bomen en planten te plaatsen.  
  • Kunst Het park kan ook aan allure winnen door een of meer kunstwerken te plaatsen. Dit idee is in ons plan niet uitgewerkt, maar is het waard om langs andere weg te verwezenlijken. ​​​​​​​
  • Natuur Het park heeft ook een belangrijke functie voor de natuur. In deze tijd van achteruitgang van planten, insecten en vogels (biodiversiteit) wordt dit steeds belangrijker. We planten struiken en bomen daarom óók om de natuur een handje te helpen! In mei-juni kleuren delen van het park prachtig geelrood door bloeiende botenbloemen en zuring. Wat zou het mooi zijn, voor het oog en voor de biodiversiteit (insecten!), als er ook in andere maanden
€50.000

Plan van School Loevestein

29-10-2022  •  14 reacties  •  huismanjanet@gmail.com  •  De Gordyk oan set

 Doel van het idee

Al jaren vragen de kinderen van Gorredijk om een glijbaan voor het zwembad. Het zou het zwembad een stuk leuker maken. Een glijbaan is ook goed voor het zwembad, er worden meer kaartjes verkocht. En ze hoeven niet meer naar Joure, daar hebben ze wel een glijbaan.

  • Het zwembad leuker maken voor kinderen
  •  Het is goed voor het zwembad

 

Voor wie is het idee bedoeld

Voor alle kinderen van Gorredijk. En voor kinderen die niet op vakantie kunnen. Die kunnen dan een leuke zomer hebben.

 

De kinderen in Gorredijk spreken na schooltijd vaak af in het zwembad. Het is een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Soms is er niet veel te doen. De duikplank is vaak dicht en op de speelmatten zitten 2 grote jongens. Een mooie glijbaan hebben alle kinderen iets aan. En met een familieglijbaan is het drie dubbel feest! Het is dan ook niet verwonderlijk dat het eerste wat bij de kinderen bovenkwam om Gorredijk een stuk leuker te maken, “Een glijbaan voor het zwembad.” We hebben een vergadering bijgewoond van zwembad de Delte om te kijken of ze ons plan ook omarmden. Een glijbaan staat al heel lang boven aan het wensenlijstje van het zwembad. Ieder jaar proberen ze iets leuks te bedenken om het zwembad aantrekkelijker te maken voor de kinderen. Een opblaasbare glijbaan is volgens hen minder geschikt. Het is heel lastig om vrijwilligers te vinden. Een opblaasbare glijbaan is te veel werk. Een familieglijbaan, in tegenstelling tot een reguliere glijbaan, mag bovendien zonder toezicht in gebruik worden genomen. Dat is een groot pluspunt.

Bekijk hier het filmpje van de initiatiefnemer.

 

€50.000