U moet
of u om verder te gaan
Vraag 1
Het autoluw inrichten van de dorpscentra is wenselijk, want het draagt bij aan een aantrekkelijk en leefbaar dorp.
Je kan maximaal 1 antwoord kiezen.
Vraag 2
Ondanks hoge parkeerdruk in wijken mogen autoparkeerplaatsen worden opgeheven ten behoeve van ruimte voor verblijven, groen en langzaam verkeer.
Je kan maximaal 1 antwoord kiezen.
Vraag 3
Het inperken van groot verkeer (landbouw en vrachtverkeer) past niet bij een plattelandsgemeente als Opsterland.
Je kan maximaal 1 antwoord kiezen.
Vraag 4
Fietsroutes en landbouwroutes moeten zoveel mogelijk gescheiden worden
Je kan maximaal 1 antwoord kiezen.
Vraag 5
Alle 80-wegen moeten naar 60 km/u ten behoeve van de verkeersveiligheid.
Je kan maximaal 1 antwoord kiezen.
Vraag 6
De bestaande blauwe zone moet verder worden uitgebreid en ook in de andere dorpskernen toegepast worden.
Je kan maximaal 1 antwoord kiezen.
Vraag 7
Het is belangrijk dat de gemeente inzet op het aanbod van flexibel vervoer, zoals deelmobiliteit en de belbus.
Je kan maximaal 1 antwoord kiezen.
Vraag 8
Om kwetsbare doelgroepen en ouderen te helpen moet een regeling worden opgezet voor reizen met korting of gratis (voor ov en fiets).
Je kan maximaal 1 antwoord kiezen.
Vraag 9
Om meer gebruik te maken van de fiets is het belangrijker om te investeren in goede fietsinfrastructuur dan in fietsstimulerende maatregelen.
Je kan maximaal 1 antwoord kiezen.
Vraag 10
Meer controle in dorpskernen op snelheid, snelheidsbeperkende maatregel (links/rechts verkeersheuveltjes/bloembakken of iets dergelijks)
Helemaal mee eens: niemand houdt zich nu aan de 30 km/hr; geen handhaving en straatinrichting nodigt uit tot stevig doorrijden.
Voor Ureterp zou ik op de Skoalleane, Telle, Weibuorren, Mouneleane de drempels verwijderen en hier voor in plaats houten bloembakken neerzetten. Het is veiliger voor ouderen. Want met een elektrische fiets een drempel op en af zorgt toch voor behoorlijk wat " zwabber" momenten. Tevens scheelt het bewoners in kosten door minder vaak vervangen van schokbrekers. De Binnenwei in Siegerswoude kan weer gewoon 80KM worden , de weg is breed genoeg en er is een mooi fietspad 60km zorgt alleen maar voor inhaal acties en dus gevaar. Fietspad bij de Hegebrechsterleane daar dienen tunnels te komen zodat er niet meer fiets en autoverkeer met mekaar in aanraking kunnen komen. En heel belangrijk voor het dorp: een goede busverbinding met Groningen deze dan ook over Frieschepalen en Marum laten gaan. De oude lijn 89 maar dan ipv uit Beetsterzwaag deze uit Drachten laten vertrekken.
Het parkeren/stilstaan buiten de parkeervakken in de hoofdstraat van Beetsterzwaag moet direct worden verboden.
Buitengebied wegen parallel aan provinciale wegen, kunnen fietspad worden met zand ernaast -> boeren kunnen er rijden, beter voor toerisme en minder sluipverkeer. (Mooi voorbeeld is Bûtewei Hemrik, dat kan ook op andere plaatsen!)
Zijn de "spelregels" veranderd? Parkeren op stoepen lijkt bijna de norm te zijn. Trottoirs zijn toch voor voetgangers en gebruik met voertuigen voor de minder valide inwoners? Hierop handhaven lijkt mij vrij simpel. Wat betreft snelheidscontroles: Argument is steeds dat er te weinig capaciteit is bij politie. De gezamenlijke gemeenten zouden in Den Haag kunnen bepleiten dat gemeenten zelf op hun wegen zouden kunnen controleren . Bij vaak controleren snijdt het mes aan 2 kanten. Er zouden dan minder dure verkeersmaatregelen hoeven te worden genomen en het geld wat binnenkomt kan gebruikt worden bij onderhoud tbv veilige wegen,fietspaden etc.
Maak de 60 km wegen die een uitwijkroute zijn van de snelweg, zoals de Hegebrechsterleane en de Feart in Ureterp niet te smal, er moeten 2 vrachtauto's elkaar kunnen passeren zonder dat ze in de berm moeten. Maak de weg wel optisch smal door de belijning. Der renovatie van de Hegebrechsterleane is deels mislukt; is te smal en de versmalling bij de kruising van de Feart werkt als een versnelller: 'Nog even gas geven, dan ben ik er net voorbij als de tegenligger komt"
Zorg voor een minimaal dat de dorpen bereikbaar zijn met openbaar vervoer, eventueel meer flexibel via belbus of iets dergelijks. Ga niet te grote dingen veranderen, kost gruwelijk veel en geld kan je maar 1 maal uitgeven.
Betere controle op dubbel parkeren in de hoofdstraat van Gorredijk.
Landbouw voertuigen weren uit dorpskernen.
Laat agrariers ook de modder opruimen die ze op het wegdek achterlaten.
Controles op snelheid binnen de bebouwde kom.
Maak een rondweg om de kern van Beetsterzwaag voor vrachtauto's en landbouwverkeer. Kan dat niet, dan niet de Hoofstraat aanpassen met bloembakken ed. want dan kan dit verkeer er niet meer doorheen en dat zal dan toch moeten.